Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Medicinsk cannabis skal tages alvorligt

Skrevet af Kristian Lund d. 26 februar 2018 i kategorien Politik

Man bliver helt glad i låget, når man ser med hvilken seriøsitet scleroseklinikkerne er gået ind forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

Alle klinikkerne er gået sammen om et landsdækkende forskningsprojekt. Der er sat en styregruppe sammen med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg.

Designet er et klassisk blindet og randomiseret studie, hvor medicinsk cannabis bliver målt mod placebo. Forventningen er at indrullere 500 patienter.

Det kan nærmest ikke blive bedre.

Og dog, så har cannabis forsøget netop fået yderligere rygvind, fordi et israelsk forskerhold har dokumenteret, at cannabis har en smertedæmpende effekt hos ældre kræft- og smertepatienter. Forskerne mener, at studiet påviser, at medicinsk brug af cannabis er en sikker og effektiv behandling til ældre patienter og at behandlingen kan reducere brugen af anden receptmedicin.

Der er tale om et prospektivt studie omfattende 2.736 patienter over 65 år med smerter og/eller kræft. Deltagerne modtog behandling med medicinsk cannabis i en specialiseret cannabisklinik fra januar 2015 til oktober 2017. Efter seks måneder er effekten blevet bedømt på smerteintensitet, livskvalitet og bivirkninger.

Efter et halvt år svarede 94 procent af deltagerne, at de havde det bedre, og deres smerteniveau på en skala fra nul til ti var halveret fra otte til fire. 18 procent havde reduceret deres forbrug eller var holdt helt op med at tage opioider. De mest udbredte bivirkninger var svimmelhed (9,7 procent) og tørhed i munden (7.1 procent).

Studiet er publiceret i European Journal of Internal Medicine.

Forskerne skriver, at der er behov for flere dobbeltblindede, randomiserede kontrollerede studier i denne population.

Medicinsk cannabis skal altså tages alvorligt.

Netop derfor er det chokerende, at Folketinget kun har afsat fem mio. kr. til sådanne studier. I sin beskrivelse af projektet understreger Lægemiddelstyrelsen hvad der kan komme på tale med denne beskedne bevilling, nemlig – hold på hat og handsker – 1-2 projekter.

Hvad i alverden tænker politikerne dog på med deres forsøgsordning. Allerede nu er der 12 projekter at vælge mellem og flere er utvivlsomt undervejs.

Nu må Folketingets sundhedsudvalg tage affære. Der skal sikre flere penge til dette formål om man så må opgive det ridende politi.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget