Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Helhedsplan for sclerose kommer i sidste sekund

Skrevet af Kristian Lund d. 27 marts 2018 i kategorien Politik

Det er nærmest mirakuløst, at sclerose nu synes at være på vej til at få en såkaldt ’helhedsplan’. Det løfte var flere politikere parat til at give på politisk topmøde om sclerose i en stopfyldt konferencesal i Industriens Hus i den forgangne uge.

Det mirakuløse ligger i timingen – sclerosebehandlingen i Danmark, og sikkert i hele verden, befinder sig på en brændende platform, fordi den aktuelle sclerose-indsats rent ud sagt ikke har den nødvendige kapacitet til at håndtere den aktuelle patientpopulation. Der er alt for få scleroselæger, men ikke nok med det, afdelingerne og sclerosehospitalerne kan kun med det yderste af neglene følge med. I udgangspunktet er situationen hændervridende.

Når politikerne anført af Liselott Blixt (DF) ledsaget af May-Britt Kattrup (LA) og Stine Brix (EL) - og hvor Socialdemokraterne og Venstre virker positive - stiller en helhedsplan i udsigt, så skyldes det netop dette udgangspunkt: Den aktuelle og fortvivlende mangel på ressourcer.

Desværre er det givet, at sclerose-behandlingen vil blive yderligere presset, fordi der er lanceret ny virksom behandling til primær progressiv sclerose, og netop den gruppe af patienter var der ikke tidligere behandlingsmuligheder til. På Scleroseforeningen hjemmeside får disse patienter i dag denne besked, når de leder efter informationer om deres diagnose: ”Der er på nuværende tidspunkt ingen effektiv medicinsk behandling af primær progressiv sclerose.”

Disse patienter har været henvist til at klare sig selv, men nu er de kandidater til en ny behandling, og derfor øges presset på sclerose-afdelingerne med op til 20 procent. Patienterne er ovenikøbet i den situation, at deres sygdom konstant udvikler sig, de svækkes dag for dag, og derfor vil der opstå et alvorligt pres på afdelingerne, hospitalerne, regionerne og politikerne – foruden medicinbudgetterne, for de nye muligheder er nemlig dyre.

Derfor er behovet for en overordnet plan skruet gevaldigt i vejret.

Politikerne har valgt at kalde initiativet for en helhedsplan, og det måske meget godt, at projektet har et nyt navn. Der skal nemlig andre boller på suppen end sædvanligvis. Hele den organisatoriske model skal gentænkes, fordi der simpelt hen ikke er flere speciallæger at tage af. Kunsten vil være at udvikle nye måder at arbejde på. Det er nødvendigt med opgaveglidning over alt, og der skal tænkes utraditionelt.  

Men det er også nødvendigt med flere penge. Problemerne kan ikke løses uden merbevillinger.

De kommende måneder vil vise, hvor langt politikerne vil gå, når mikrofonerne er slukket i Industriens Hus. 

Men interessen virkede nu ægte, så der er håb.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på MS Tidsskrift og direktør for Medicinske Tidsskrifter, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Leave a comment

You are commenting as guest.

Debat på Sundhedstinget