Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Horsens bruger puljemidler til at forbedre samarbejde om MS indsats

I Horsens kommune har daglig leder af den ambulante genoptræning Anette Spence fået meget ud af de 80.000 kroner, som var kommunens andel af en pulje på fem mio. kroner fra sclerosehelhedsplanen. 

Puljen er dedikeret til et løft af den kommunale indsat for mennesker med sclerose. Den er fordelt på kommunerne efter antal borgere, og i Horsens Kommune tog Anette Spence teten og sendte 24 terapeuter i den ambulante rehabilitering på et to-dages kursus i rehabilitering af mennesker med MSi samarbejde med sclerosehospitalet i Ry. 12 kernemedarbejdere fra de forskellige forvaltninger, som borgere med sclerose kan få brug for kontakt med, har derudover været til et online dialogmøde om MS, og knap 90 borgere med MS er ved et borgermøde blevet præsenteret for den nyeste viden om MS og relevante tilbud for mennesker med MS i Horsens Kommune. 

Anette Spence håber, at tiltagene vil komme til at give varige forbedringer af kommunens indsats på området. 

Organisatoriske ændringer

“Relationer betyder meget i forhold til at koordinere viden og finde løsninger. Vi kunne også lave formelle aftaler, men der sker så mange organisatoriske ændringer i en stor politisk organisation, så det vil formentlig være forældet om et halvt år. Det vigtige er, at man får skabt kontakt og dialog. Nu kender de kommunale terapeuter personalet i Ry, og de kender os, og dialogmødet befordrede, at vi i kommunen fik øje på hinanden, og det har givet en relation, så man forhåbentlig hurtigere vil tage kontakt på tværs af organisationen. Vi kan ikke nå ud til alle mere end 6.000 ansatte, men bare der er nogle enkelte, der taler sammen, så kan det gøre det en forskel,” siger Anette Spence. 

Initiativet til efteruddannelse for terapeuterne kom, fordi Anette Spence og hendes kollegaer i den ambulante rehabilitering gennem nogen tid har observeret, at flere og flere borgere med MS kommer tilbage fra et ophold på sclerosehospitalerne med en genoptræningsplan. Det stiller nye krav til kompetencerne i den kommunale rehabilitering, fortæller hun. 

“Samfundet tilbyder vederlagsfri fysioterapi, men flere og flere får en genoptræningsplan, og derfor har vi også haft en opmærksomhed på, om vi kan gøre det bedre,” siger Anette Spence. 

Ved det virtuelle dialogmøde for medarbejderne i de forskellige forvaltninger deltog også konsulent og leder af patientrådgivningen i Scleroseforeningen Nadia Buchard. Hun kunne dels bidrage med viden om, MS-patienternes syn på og oplevelser med Horsens Kommune, og dels med information om Scleroseforeningens tilbud til patienterne. 

Samarbejdet med patienterforeninger som Scleroseforeningen er blevet en del af hverdagen i Horsens Kommune, fortæller Anette Spence.

“Jeg har ikke været så vild med at sige til folk, at de skulle melde sig ind i en forening, for det koster jo penge, og kan give yderligere ulighed i sundhed. Men vi må bare sande, at patientforeningerne er med til at generere ny viden og god støtte til borgerne, og derfor ønsker vi at inddrage dem. Som kommune samarbejder vi med civilsamfundet, og det er også patientforeninger.”

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget