Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Karolinska tilbyder rituximab til danske patienter for 28.000 kroner

Fredrik Piehl

Fredrik Piehl

PPMS-patienter, der ikke falder ind under Medicinrådets kriterier for behandling med Ocrevus kan kigge til Sverige. For omkring 28.000 danske kroner kan danske MS-patienter købe sig til et års off label-behandling med rituximab på Karolinska Universitetssygehus i Stockholm.

Foreløbig har kun enkelte patienter gjort brug af det svenske tilbud til udenlandske patienter, men den danske kemiingeniør og MS-patient Peter Fristrup overvejede muligheden, da han op til jul fik et attak, og ikke kunne komme i kontakt med sin neurologiske afdeling. 

Uden kontakt til sin egen læge gik den nydiagnosticerede Peter Fristrup på internettet for at læse op på sygdommen og lede efter mulige behandlinger i udlandet, og på den måde kom han i kontakt med neurologerne på Karolinska. 

”Jeg var mere eller mindre i panik, for desværre har min sygdom med tre attakker på under et år vist sig at være temmelig aktiv, så for mig var det vigtigt at komme hurtigt i behandling. Gennem Fredrik Piehl på Karolinska fandt jeg ud af, at der var en mulighed, og prisen var til at overkomme,” fortæller Peter Fristrup.

Universitetshospitalet udbyder en række behandlinger til udenlandske patienter gennem den offentligt ejede virksomhed Stockholm Care, og selv om en omstrukturering af MS-området i Stockholm har gjort, at rituximab-behandlingen endnu ikke er udbudt officielt på Stockholm Cares hjemmeside, har scleroseklinikken ved Karolinska ifølge professor ved afdelingen for klinisk neurovidenskab Fredrik Piehl behandlet et par patienter fra andre lande mod egenbetaling. På sigt er det meningen, at behandlingen skal udbydes via Stockholm Care, fortæller han.

”I princippet er det en behandling vi vil tilbyde, men de organisatoriske ændringer på MS-området har betydet, at vi endnu kun har taget et par stykker i behandling,” siger Fredrik Piehl.

Det var efter den 23. og 24. december at have tilbragt 12 timer i akutmodtagelsens venteværelse kun for at blive sendt hjem med binyrebarkhormon som en nødløsning mod smerterne, at Peter Fristrup begyndte at søge på internettet. Det svenske behandlingstilbud, han der fandt frem til, var en mulighed, han uden tøven ville have taget imod, hvis han ikke allerede 2. januar var kommet til hos sin egen danske neurolog og inden for ganske kort tid sat i behandling med Ocrevus (ocrelizumab). 

”Jeg håbede selvfølgelig hele tiden, at jeg med tiden kunne komme i behandling i Danmark, så det var bare for at komme hurtigt i gang, at jeg talte med dem i Sverige, men det var en seriøs overvejelse, for der er ikke langt til Stockholm, og man skal jo kun have behandlingen hvert halve år,” siger Peter Fristrup, som fik sin MS-diagnose i december efter hvad han selv oplevede som en lidt langtrukken udredning.

Stockholm Care er ejet af Stockholm kommune, og står for PR og administration i forbindelse med en eksport af sundhedsydelser, som byen har satset på siden begyndelsen af 1990’erne. Stockholm Cares behandlinger prissættes individuelt for hver patient, men professor Fredrik Piehl vurderer, at to årlige behandlinger med biosimilær rituximab vil koste omkring 8.000 svenske kroner per dosis medicin plus udgifter til blodprøver, infusionsudstyr, sygepleje- og lægetid. I alt vil det løbe op i omkring 40.000 svenske kroner om året, som i dagens kurs svarer til 28.000 danske kroner.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget